Home / Om hør

Om hør

om hør

Hør er det mest fantastiske stof , som giver en følelse af komfort og velvære når man rører ved den. Den er så simpel og på samme tid har den så mange fantastiske naturlig evner, at den er naturen i sig selv… Den har været et symbol på renhed. Den har været brugt i generationer til tøj, sengelinned, håndklæder og duge. Den har været elsket af konger og præster og den har været en trofast følgesvend af de fattige. Den blev omtalt i gamle bøger og digte. Men en ting er sikkert – når man en gang har prøvet hør, risikerer man at elske den resten af livet….

HISTORIEN

Hørtekstiler er nogle af de ældste i verden. Og mange forskere mener, at hørstof er en af de første stoffer der nogenside er lavet. Den tidligst dokumenterede registrering af hør industrien er 4000 år gammel og stammer fra Egypten. Men i det gamle Egypten var det kun eliten af samfundet der havde råd til hør. Hele hør forarbejdningsprocessen var meget arbejdskrævende og kunne strække sig over 250 dage fra frøsåning til færdig vævet hørstof. Derfor var det meget kostbart og ikke tilgængelig for alle. Men den var højt elsket af konger, adelige og præster og blev flittig brugt både til tøj og til sengelinnen.

Selvom der er sket store fremskridt i mekaniseringen af landbruget siden det gamle Egypten, høstes en stor del af hørplanterne  stadigvæk manuelt ved at trække hørplanten op fra jorden med hele rodsystemet.  Det er kun på denne måde, man kan sikre sig hørfibre af den højeste kvalitet.  Manuel høst og ret besværlig vævning af hørgarn gør, at priserne for hør er betydelig højere end for bomuld.

Hørstof havde en høj værdi i det gamle Egypten. Ikke kun fordi den var så svært tilgængeligt. Hørstof er slidstærk, let og har en meget god ventilations- og termoreguleringsevne . Derfor var den et højt fortrukket materiale til tøjet i den brændende ørkenvarme. Hør har også en naturlig evne til at modstå  mikrober- og bakterievækst og derfor blev den betragtet som renlig, så præster kun måtte klædes i hørtøjet.

Det optimale klima for dyrkning af hør er kølige og fugtige omgivelser, så det var oplagt, at dens dyrkning har spredt sig mod de nordlige lande i Europa (i de varme regioner skulle man så hør om vinteren, så den kunne høstes inden sommeren).

I 1100 tallet blev der dyrket hør til eksport i meget stor omfang i de Baltiske lande og Østeuropa. I løbet af 1300-tallet flyttede befolkningen ind til byerne i Flandern (den nordlige del af nuværende Belgien) og det havde en stor betydning for industrialisering af hørproduktion. Flamsk indflydelse resulterede i udbredelse af hør i Danmark også.

Henning Schroll (1760-1833)  høravler, rejste rundt i Holland, Flandern og Skotland i over 11 år, for at lære de mest moderne metoder i hørdyrkning og behandling. Efter hjemkomsten fik han statens støtte til at fremme og udbrede hørrens dyrkning i Danmark. Han havde oprettet Høravlingsinstitut, hvor de unge bondekarle gennem 4-5 års skole ophold kunne blive udlært til ”udlærte hørberedere”. De modtog derefter støtte af regeringen til at anskaffe sig frø, jord og redskaber for at forsætte hørberedningen efter instituttets metode, samt oven i købet blev de fritaget fra militærtjeneste.

I  mennesket lange historie har hørren haft  sine op- og nedture. Fra at være højt elsket af konger i Egypten, til nærmest at være udkonkurreret af billig bomuld og farverig syntetiske stoffer og betragtet som kun egnet til de fattige… Men hørrens forarbejdning har også udviklet sig med tiden. Det hørstof, som blev betragtet som eksklusivt af egyptiske konger er så langt fra det tynde, bløde og fine hørstof som  nutidens kvalitetshør kendetegner… I dag er hørren med sin enkelhed, renlighed og naturlige skønhed blev genfundet og elsket igen som et svar til vores søgen efter kvaliteten og kærlighed til det enkle og naturlig.

EGENSKABER

 • God kvalitets hør absorberer og frigiver fugt hurtige end alle andre tekstiler. Hør kan absorbere en stor mængde fugt (op til 20% af sin egen vægt) uden at det føles fugtigt og ubehageligt. Derfor er den et oplagt valg til sengetøj viskestykker og håndklæder.
 • Hørren føles meget behageligt at røre ved. Den føles dejlig varm om vinteren og frisk og kølig om sommeren.
 • Hør har en meget god termoregulerings evne. Den er 5 gange så høj som uld og 19 gange så høj som silke.  Ifølge nogle undersøgelser sveder man 1,5 gange mindre når man har hørtøj på i sammenligning med bomuld. Omvendt, i koldt vejr er hørren fantastisk til at holde på varmen.
 • Hør har en naturlig antiseptiske evne. Det betyder at hverken mikrober, bakterier eller svampe kan lave om på den. Derfor blev den i mange generationerbrugt til håndklæder, lagner og viskestykker.
 • Hør er ikke allergisk og fremkalder ikke allergiske reaktioner.
 • Hørstof har en glat, fnugfri overflade.
 • Hør tekstiler bliver smukkere og blødere efter hver vask. Vi kender alle til gamle hørduge , som er bare blevet flottere med tiden.
 • Da hørfibre er meget lange (længere and alle andre fibre), er kvalitets hør et meget stærk og nærmest uopslidelig stof og har en meget længere levetid end bomuld (dog kan konstant krølning og folding i skarpe folder det samme sted, resultere i brydning af hørtråde).
 • Hør er resistent mod møl og tæppebiller.
 • Hør har en naturlig evne til at modstå snavs og pletter.
 • Hør reducerer UV stråling til næsten det halve og er derfor en god beskyttelse mod UV stråling.
 • Hørtøj har ingen statisk elektricitet.

BEHANDLING OG VASK

 • Det anbefales at vaske hørren første gang ved 30°C separet med vaskemiddel uden blegemiddel og optisk hvid.
 • De følgende gange kan vaskes med resten af vasketøjet i lignende farver.
 • Hørren skal vaskes i stor mængde af vand, da den har en stor evne til at suge fugt.
 • Hvid stof kan vaskes op til 90°C, farvet stof op til 60°C, men det anbefales at følge vaskeanvisning på produktet.
 • Så kort centrifugering som muligt.
 • Strækkes og glattes ud i fugtig tilstand inden tørring.
 • Hvis man ønsker at stryge sin dug,  skal den stryges i let fugtig tilstand på vrang siden med max varme.
 • Tørring udendørs i let brise, ikke i direkte sol, vil gør hørren endnu mere blød.

RENSNING AF PLETTER

Det er nemt at rense pletter fra hørstof, men det skal gøres med det samme, inden pletterne er tørret ud.  Jo hurtigere man går i gang med at fjerne pletter, jo bedre er muligheden for at få dem helt væk.

 • BLOD: skyldes straks med koldt vand, gnides forsigtig. Kan også lægges i blød natten over i stor mængde af koldt vand, efterfølgende vaskes
 • BLOMSTERSTØV: pletterne er ret svært at fjerne. Man må på ingen måde prøve at fjerne dem med  en klud eller gnide i stoffet, elles risikere man at blomsterstøvet bare kommer  dybere ind i stoffet. Det bedste er at støvsuge så meget blomsterstøv som muligt. Dyp bagefter med ufarvet opvaskmiddel og lad det trække natten over. Vask efterfølgende almindeligt.
 • COLA: sug al overskydende cola op fra dugen med køkkenrullen eller en tør klud og skyld pletten i rigeligt med lunken vand. Hvis pletten stadigvæk er der  – dyp farveløs opvaskmiddel på pletten og lad det trække natten over. Vask efterfølgende almindeligt.
 • CHOKOLADE:       hørren skal skyldes i lunken vand, tilsat farveløs opvaskmiddel og efterfølgende vaskes almindeligt.
 • GRÆS:     pletten gnides med citronsaft og vaskes kogevask (hvis tøjet kan tåle det). Hvid stof vaskes med blegemiddel.
 • FEDT  dyp farveløs opvaskmiddel på pletten, lad det virke i nogle timer (pletten  må på ingen måde tørre ud! forsegl dugen i en lufttæt plastikpose og lad den hvile i 4-5 timer). Vask efterfølgende almindeligt ved 60°C. Ved vask med lavere temperatur, skal virkningstiden med opvaskmiddel forlænges.
 • JUICE:     skylles i koldt vand, efterfølgende vaskes.
 • KAFFE:    dyp pletten med lune mælk og gnid forsigtig indtil tøjet og pletten er godt gennemvædet. Lad det ligge i blød i lun mælk et par timer. Skyl dugen godt op i koldt vand. Hvis der stadig er spor af kaffepletten, gentag behandlingen med den lune mælk. Når kaffepletten er reduceret betragteligt eller fjernet helt, vask dugen efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.
 • KOSMETIK:    dyp farveløs opvaskmiddel på pletten, efterfølgende vaskes.
 • MUDDER:   skyldes i lunken vand, tilsat rensemiddel. Efterfølgende vaskes.
 • STEARIN:     stearin fjernes forsigtig fra hørren (hvis det er svært at fjerne det – læg dugen i en plastikpose og put den et par timer i fryseren. Nu burde det være nemt at pille stearinen af i flager. Hvis der er stadigvæk noget stearin tilbage i stoffet – læg kaffefilter fra begge sider af pletten, samt flere lag af køkkenrulle i denne rækkefølge: lag af køkkenrulle, kaffefilter, dugen med plet opad, kaffefilter, lag af køkkenrulle. Efterfølgende stryges pletten forsigtig med strygejern på laveste varme og uden damp. Kaffefilter udskiftes flere gange. Hvis pletten stadigvæk er synlig (nu er det en fedtplet), dyppes den med ufarvet opvaskemiddel . Lad det virke 5-6 timer i forseglet plastik pose og vask efterfølgende dugen almindeligt.
 • RØDVIN   hæld en rigelig mængde af vand på pletten (helst danskvand med brus). Eller hvidvin, som neutraliserer den røde farve. Efterfølgende suges vand (hvidvin) med køkkenrulle eller en ren klud. Processen gentages flere gange (pletten skal helst være helt væk første gang). Kan til sidst lægges i blød i en stor mængde af kold vand. Hvis der er stadigvæk noget farve tilbage, kan der smøres lidt glycerin over pletten og lad det virke i 7-8 timer (men pletten  må på ingen måde tørre ud!!! Forsegl så dugen i en lufttæt plastikpose). Når glycerinen har opløst farvestoffet, sprøjt flydende opvaskmiddel over fedtpletten (af glycerin), lad det virke i nogle timer og vask dugen almindeligt. (Husk at glycerin er et fedtstof, som kan være vanskelig at rense ved lave temperatur (se rensning af FEDT pletter)

 

Product added successful