Om hør

Hør er det mest fantastiske stof , som giver en følelse af komfort og velvære når man rører ved den. Det er så simpelt og på samme tid har den så mange fantastiske naturlig evner, at den er naturen i sig selv… Den har været et symbol på renhed. Den har været brugt i generationer til tøj, sengelinned, håndklæder og duge. Den har været elsket af konger og præster og den har været en trofast følgesvend af de fattige. Den blev omtalt i gamle bøger og digte. Men en ting er sikkert – når man en gang har prøvet hør, risikerer man at elske den resten af livet….

HISTORIE

Hørtekstiler er nogle af de ældste i verden. Og mange forskere mener, at hørstof er et af de første stoffer der nogensinde er lavet. Den tidligst dokumenterede registrering af hørindustrien er 4000 år gammel og stammer fra Egypten. Men i det gamle Egypten var det kun eliten af samfundet der havde råd til hør. Hele hør forarbejdningsprocessen var meget arbejdskrævende og kunne strække sig over 250 dage fra frøsåning til færdigvævet hørstof. Derfor var det meget kostbart og ikke tilgængelig for alle. Men den var højt elsket af konger, adelige og præster og blev flittig brugt både til tøj og til sengelinned.

Selvom der er sket store fremskridt i mekaniseringen af landbruget siden det gamle Egypten, høstes en stor del af hørplanterne  stadigvæk manuelt ved at trække hørplanten op fra jorden med hele rodsystemet.  Det er kun på denne måde, man kan sikre sig hørfibre af den højeste kvalitet.  Manuel høst og ret besværlig vævning af hørgarn gør, at priserne for hør er betydelig højere end for bomuld.

Hørstof havde en høj værdi i det gamle Egypten. Ikke kun fordi den var så svært tilgængeligt. Hørstof er slidstærkt, let og har en meget god ventilations- og termoreguleringsevne . Derfor var den et højt fortrukket materiale til tøj i den brændende ørkenvarme. Hør har også en naturlig evne til at modstå  mikrober- og bakterievækst og derfor blev den betragtet som renlig, så præster kun måtte klædes i hørtøj.

Det optimale klima for dyrkning af hør er kølige og fugtige omgivelser, så det var oplagt, at dens dyrkning har spredt sig mod de nordlige lande i Europa (i de varme regioner skulle man så hør om vinteren, så den kunne høstes inden sommeren).

I 1100 tallet blev der dyrket hør til eksport i et meget stort omfang i de Baltiske lande og Østeuropa. I løbet af 1300-tallet flyttede befolkningen ind til byerne i Flandern (den nordlige del af nuværende Belgien) og det havde en stor betydning for industrialisering af hørproduktionen. Flamsk indflydelse resulterede i udbredelse af hør i Danmark også.

Henning Schroll (1760-1833)  høravler, rejste rundt i Holland, Flandern og Skotland i over 11 år, for at lære de mest moderne metoder i hørdyrkning og behandling. Efter hjemkomsten fik han statens støtte til at fremme og udbrede hørrens dyrkning i Danmark. Han grundlagde i 1790’erne høravlingsinstitutet Lykkenssæde, hvor de unge bondekarle gennem 4-5 års skoleophold kunne blive udlært til ”udlærte hørberedere”. De modtog derefter støtte af regeringen til at anskaffe sig frø, jord og redskaber for at fortsætte hørberedningen efter instituttets metode, samt oven i købet fritagelse fra militærtjeneste.

I  mennesket lange historie har hørren haft  sine op- og nedture. Fra at være højt elsket af konger i Egypten, til nærmest at være udkonkurreret af billig bomuld og farverige syntetiske stoffer og betragtet som kun egnet til de fattige… Men hørrens forarbejdning har også udviklet sig med tiden. Det hørstof, som blev betragtet som eksklusivt af egyptiske konger er så langt fra det tynde, bløde og fine hørstof som  nutidens kvalitetshør kendetegner… I dag er hørren med sin enkelhed, renlighed og naturlige skønhed blev genfundet og elsket igen som et svar til vores søgen efter kvaliteten og kærlighed til det enkle og naturlige.

EGENSKABER

  • God kvalitetshør absorberer og frigiver fugt hurtigere end alle andre tekstiler. Hør kan absorbere en stor mængde fugt (op til 20% af sin egen vægt) uden at det føles fugtigt og ubehageligt. Derfor er den et oplagt valg til sengetøj viskestykker og håndklæder.
  • Hør føles meget behageligt at røre ved. Den føles dejlig varm om vinteren og frisk og kølig om sommeren.
  • Hør har en meget god termoreguleringsevne. Den er 5 gange så høj som uld og 19 gange så høj som silke.  Ifølge nogle undersøgelser sveder man 1,5 gange mindre når man har hørtøj på i sammenligning med bomuld. Omvendt, i koldt vejr er hørren fantastisk til at holde på varmen.
  • Hør har en naturlig antiseptisk evne. Det betyder, at hverken mikrober, bakterier eller svampe kan leve og formere sig på den. Derfor blev den i mange generationer brugt til håndklæder, lagner og viskestykker.
  • Hør er ikke allergisk og fremkalder ikke allergiske reaktioner.
  • Hørstof har en glat, fnugfri overflade.
  • Hørtekstiler bliver smukkere og blødere efter hver vask. Vi kender alle til gamle hørduge , som er bare blevet flottere med tiden.
  • Da hørfibre er meget lange (længere end alle andre fibre), er kvalitetshør et meget stærkt og nærmest uopslideligt stof og har en meget længere levetid end bomuld (dog kan konstant krølning og folding i skarpe folder det samme sted, resultere i brydning af hørtråde).
  • Hør er resistent mod møl og tæppebiller.
  • Hør har en naturlig evne til at modstå snavs og pletter.
  • Hør reducerer UV-stråling til næsten det halve og er derfor en god beskyttelse mod UV-stråling.
  • Hørtøj har ingen statisk elektricitet.

BEHANDLING OG VASK

  • Det anbefales at vaske hørren første gang ved 30°C separat med vaskemiddel uden blegemiddel og optisk hvid.
  • De følgende gange kan hørren vaskes med resten af vasketøjet i lignende farver.
  • Hørren skal vaskes i stor mængde vand, da den har en stor evne til at suge fugt.
  • Hvid stof kan vaskes op til 90°C, farvet stof op til 60°C, men det anbefales at følge vaskeanvisning på produktet.
  • Så kort centrifugering som muligt.
  • Strækkes og glattes ud i fugtig tilstand inden tørring.
  • Hvis man ønsker at stryge sin dug,  skal den stryges i let fugtig tilstand på vrangsiden med maksimal varme.
  • Tørring udendørs i let brise, ikke i direkte sol, vil gøre hørren endnu mere blød.

RENSNING AF PLETTER

Det er nemt at rense pletter fra hørstof, men det skal gøres med det samme, inden pletterne er tørret ud.  Jo hurtigere man går i gang med at fjerne pletter, jo bedre er muligheden for at få dem helt væk.

  • BLOD: Skylles straks med koldt vand, gnides forsigtig. Kan også lægges i blød natten over i stor mængde af koldt vand, vaskes efterfølgende.
  • BLOMSTERSTØV: Pletterne er ret svært at fjerne. Man må på ingen måde prøve at fjerne dem med  en klud eller gnide i stoffet, elles risikerer man at blomsterstøvet bare kommer  dybere ind i stoffet. Det bedste er at støvsuge så meget blomsterstøv som muligt. Dyp bagefter med ufarvet opvaskemiddel og lad det trække natten over. Vask efterfølgende almindeligt.
  • COLA: Sug al overskydende cola op fra dugen med køkkenrulle eller en tør klud og skyld pletten i rigeligt med lunken vand. Hvis pletten stadig er der – dyp farveløs opvaskemiddel på pletten og lad det trække natten over. Vask efterfølgende almindeligt.
  • CHOKOLADE:       Hørren skylles i lunkent vand, tilsat farveløs opvaskemiddel og vaskes efterfølgende almindeligt.
  • GRÆS:     Pletten gnides med citronsaft og vaskes kogevask (hvis tøjet kan tåle det). Hvid stof vaskes med blegemiddel.
  • FEDT  Dyp farveløs opvaskemiddel på pletten, lad det virke i nogle timer (pletten  må på ingen måde tørre ud! forsegl dugen i en lufttæt plastikpose og lad den hvile i 4-5 timer). Vask efterfølgende almindeligt ved 60°C. Ved vask med lavere temperatur, skal virkningstiden med opvaskemiddel forlænges.
  • JUICE:     Skylles i koldt vand, vaskes efterfølgende.
  • KAFFE:    Dyp pletten med lun mælk og gnid forsigtig indtil tøjet og pletten er godt gennemvædet. Lad det ligge i blød i lun mælk et par timer. Skyl den godt op i koldt vand. Hvis der stadig er spor af kaffepletten, gentages behandlingen med den lune mælk. Når kaffepletten er reduceret betragteligt eller fjernet helt, vaskes dugen efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.
  • KOSMETIK:    Dyp farveløs opvaskemiddel på pletten, vaskes efterfølgende.
  • MUDDER:   Skylles i lunkent vand, tilsat rensemiddel. Vaskes efterfølgende
  • STEARIN:     Stearin fjernes forsigtig fra hørren (hvis det er svært at fjerne det – læg dugen i en plastikpose og put den et par timer i fryseren. Nu burde det være nemt at pille stearinen af i flager. Hvis der er stadigvæk noget stearin tilbage i stoffet – læg kaffefilter fra begge sider af pletten, samt flere lag af køkkenrulle i denne rækkefølge: lag af køkkenrulle, kaffefilter, dugen med plet opad, kaffefilter, lag af køkkenrulle. Efterfølgende stryges pletten forsigtig med strygejern på laveste varme og uden damp. Kaffefilter udskiftes flere gange. Hvis pletten stadig er synlig (nu er det en fedtplet), dyppes den med ufarvet opvaskemiddel . Lad det virke 5-6 timer i forseglet plastikpose og vask efterfølgende dugen almindeligt.
  • RØDVIN   Hæld en rigelig mængde af vand på pletten (helst danskvand med brus), eller hvidvin, som neutraliserer den røde farve. Efterfølgende suges vand (hvidvin) med køkkenrulle eller en ren klud. Processen gentages flere gange (pletten skal helst være helt væk første gang). Kan til sidst lægges i blød i en stor mængde af kold vand. Hvis der er stadigvæk noget farve tilbage, kan der smøres lidt glycerin over pletten og lad det virke i 7-8 timer (men pletten  må på ingen måde tørre ud!!! Forsegl så dugen i en lufttæt plastikpose). Når glycerinen har opløst farvestoffet, sprøjtes flydende opvaskemiddel over fedtpletten (af glycerin), lad det virke i nogle timer og vask dugen almindeligt. (Husk at glycerin er et fedtstof, som kan være vanskelig at rense ved lave temperatur (se rensning af FEDTpletter)